Monday, 29 August 2016

Travelogue August: #backpacktoseoul2016 Merayau di Hongdae


Bismillahirrahmanirrahim
Selamat Malam^^


Ary reach Shinchon Guest House pukul 6petang. After mandi-manda, ary planned to go Hongdae area. So, my first mission in Seoul - Having dinner at BoA Guest House, Hongdae. Berpusing lah cari guest house ni. Ada wifi pun, tak ada guna if tak tahu nak utilize.Tips untuk pengangkutan dan jalan kaki, ary kongsikan di entri lain. 


Mission 1 - Having Dinner at BoA Guest House

Location:
BoA Guest House actually terletak tidak jauh dari Hongik University Station (Exit 4). Setelah keluar dari station, jalan ke kanan ke arah bangunan K2 store. Jalan terus sehingga jumpa LG store, dan korang lihat jalan keliling korang jika ada STARBUCK di seberang jalan. Lintas ke arah bangunan starbuck tersebut. Jalan terus ke arah GS25 Mart, dan belok kiri setelah nampak Bizeun (Rice Cake Shop). Masuk ke simpang tu, dan korang akan nampak BoA Guest House. Tapi sebaiknya, guna lah Google Maps. 




Menu yang disediakan boleh di-google. Tapi ary pesan Rabbokki pada masa itu. Masha Allah.. Pedasnya, tuhan je yang tahu. *Nangis* Rabokki ni is a spicy food which contains of Noodle and Rice Cake. Kesilapan besar order rabbokki, sebab ary not a spicy food eater. Drinks ordered is Blueberry Ice Blended. Total: around 12,000 KRW.


Mission 2 - Explore Hongdae area

Done with dinner, mission accomplished! Next:


Hongdae terkenal dengan title tempat lepak orang muda-mudi. So, dari Hongik University Station tadi, instead of turn of right, now turn left. Jalan straight dan dari situ korang boleh mula explore Hongdae area. Turn left, bila nampak flower stall. Bila korang jalan terus, korang akan nampak kawasan kedai-kedai yang dipenuhi dengan ramai teenagers.





This area occupied by teenagers who loves art. Busker di mana-mana. So, di sini, korang boleh lepak-lepak sambil layan performance Hongdae's Art Student. Memang banyak kedai makan, but not for muslim. 


Disko dan karaoke place juga merata. And terdapat juga stall yang menjual baju, aksessori, dan other cute things. Since target pasaran kat sini adalah teenagers, so faham-faham je lah environment dia macam mana. Memang tired, to explore whole Hongdae area. Macam ary, malam tu je 3 drinks. 



If you zoom-in, boleh nampak diorang tengah karaoke dalam building ni. Haha!



Kebetulan, waktu ary layan busking, mungkin disebabkan busking tu dibuat di hadapan kedai makan orang dan mengganggu; ada polis politely whisper to busker and minta busker tu chow. That busker yang dihalau politely tadi pon minta maaf, dan beransur dari situ. So I guess, that's what Malaysian should have, right? Tak ada lah sesi pukul-memukul between polices and common people.


This police patiently wait for the busker to finish his song

Whatever it is, it's really fun! But ary tak ada kesempatan untuk merayau di Hongdae Free Market di siang hari (setiap hari sabtu jam 1 hingga 6 petang). No time for that. But, at least, I've been there right? 



1 comment:

IK Tia said...

pasal makanan tu, tengok macam sedap. sebab Tia pun bukan jenis yang makan pedas. since preggy ni aje yang kemaruk nak makan pedas. pedas sangat ke Ary? tapi sedap tak?

yes. i agree with you. kan elok kalau rakyat Malaysia macam tu. bila kena tegur sebab buat salah, minta maaf. even tak salah sekali pun dan tak nak minta maaf, jangan mulakan pertengkaran atau pergaduhan.

betul apa yang Tia pernah tengok dalam tv. kita ni orang Malaysia patut keluar dari negara sendiri dan tengok negara luar. nilai sendiri.

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com